Lodewijk Wallijn getuigt: het leven van een hondeneigenaar in Oudenburg

Op 16 juli 2018, over deze onderwerpen: Verkiezingen 2018

De Vlaming en zijn hond ... We geven gemiddeld 0,8 procent van ons budget uit aan onze harige kameraden. In Vlaanderen heeft 20 procent van de gezinnen er minstens één. Vroeger was er zelfs een gemeentelijke belasting op, al heffen enkel Grimbergen, Hoeilaart en Overijse deze nu nog. De hond heeft duidelijk zijn plaats veroverd in ons hart.

Zo ook bij ons! Een zwarte labrador, een teefje. De naam was niet evident, maar ‘Nora’ beviel ons wel. En we zijn er niet met gesloten ogen ingevlogen: ras, fokker, hondenschool, bench... Alles was opgezocht, beslist en gekocht nog voor de hond er was.

Zwerfvuil aanpakken

Ondertussen is Nora zo’n negen maanden bij ons en gegroeid van een harig bolletje naar een brok energie van 25 kilo. Twee maal per week naar de hondenschool voor gehoorzaamheid, één maal de opleiding tot speur-en-reddingshond en natuurlijk veel wandelen. En daar wringt het schoentje! Wij wonen vlak bij de polders. Ideaal om een hond uit te laten, toch?

Wel, ja en nee. Blijkbaar speelt Nora graag met lege drankblikjes. En ze vindt het nog leuker als ik ze probeer af te nemen. En wat liggen er veel van die blikjes! Ooit telde ik er meer dan 35 op een stuk van 100 meter. Er komen er ook steeds nieuwe bij. Het blijft niet enkel bij blikjes: petf lessen, stukken piepschuim, plastiek, noem maar op. Ook ben ik gewend geraakt om rond te lopen met een gevuld poepzakje. Want veel vuilbakken kom ik onderweg niet tegen. Poepzakjes op de grond echter wel. Vanuit de auto zie je die vervuiling zo niet.

 

Losloopweide in Oudenburg

Een labrador krijg je ook niet zomaar moe. Dus laat ik haar af en toe los. Gevaarlijk, met die auto’s die daar af en toe flink hard rijden! Want blijkbaar is er in Oudenburg geen loopweide. De ons omringende gemeenten hebben die wel. Oostende, Zandvoorde, Jabbeke, Bredene, Brugge... Allemaal minstens één losloopweide. Indien in Oudenburg net als in Vlaanderen 20 procent van de gezinnen een hond heeft, telt onze gemeente zo’n 775 honden. Genoeg om er hier ook zo’n losloopweide te hebben, zou je denken. Blijkbaar niet.

Ik ben daarnet nog gaan wandelen. In de Goesmansweg staat nu een bordje in de berm dat aanspoort om niet te vervuilen.  Een halve meter verder ligt een blikje. Triest!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is