1.148.000 euro voor de restauratie van de Onze-Lieve- Vrouwekerk in Oudenburg

Op 18 april 2018, over deze onderwerpen: Cultuur & erfgoed

KABINET VAN DE MINISTER-PRESIDENT VAN DE VLAAMSE REGERING, VLAAMS MINISTER VAN BUITENLANDS BELEID EN ONROEREND ERFGOED

1.148.000 euro voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Oudenburg

© Agentschap Onroerend Erfgoed


Geert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, kent een premie van 1.148.247,72 euro toe voor de restauratie van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Oudenburg.

Het stadsbestuur van Oudenburg gaat de neogotische Onze-Lieve-Vrouwekerk in Oudenburg restaureren. “De ruime Onze-Lieve-Vrouwekerk, die wel eens de naam kathedraal krijgt, ligt in het centrum van Oudenburg. Ze staat in het midden van het voormalige Romeinse castellum, dat zich eeuwen voordien in Oudenburg bevond. Met deze premie bewaren we deze unieke parel voor de toekomstige generaties”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

Er worden restauratiewerken uitgevoerd aan de fundering, riolering, muren, gewelven, dak en gevels van de kerk en de glas-in-lood-ramen. In een vorige restauratiefase werd de toren opgeknapt. Een interieurrestauratie is in opmaak.

Na de uitvoering van de interieurrestauratie zal de kerk volledig gerestaureerd zijn. Tijdens de restauratie blijft de kerk in gebruik voor erediensten.

 

Achtergrondinformatie

De kerk heeft een monumentaal portaal, georiënteerd naar het westen, zodat het portaal naar de Mariastraat gericht is. Een westelijke oriëntatie is eerder zeldzaam in ons land, kerken zijn doorgaans naar het oosten georiënteerd. Daarnaast heeft de kerk een hoge, bekronende oosttoren. Die toren werd gecentreerd op de assen van de Mariastraat, de Kerkstraat en de Zandvoordestraat.


Om het monument te bouwen werden onder andere restanten gebruikt van het Romeinse castellum. In de kerk bevindt zich een schrijn van Sint-Arnoldus, bisschop van Soisson. De glasramen tonen taferelen uit het leven van Arnoldus. Ook de wapens van de abten van de Sint-Pietersabdij kan je in de kerk bekijken.

De kerk werd in 2003 beschermd als monument.

 

Foto’s en meer informatie over dit onroerend erfgoed in de inventaris:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/45578

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is